Jdi na obsah Jdi na menu
 


Koeficienty

Koeficienty

Koeficient plní významnou roli v otázce evropských poháru – Ligy mistrů a Evropské ligy. Určuje totiž počty a nasazení týmů jednotlivých zemí do evropských pohárů (LM a EL). Pro nadcházející ročník se počítá jakou součet pěti uplynulých sezón. Pro nasazení do sezóny 2013/2014 se tak počítá součet z ročníku 2008/2009 – 2012/2013).

Národní koeficient

Národní koeficient se vypočítá tak, že se pro každý stát sečte dosažený zisk všech jeho klubů v sezoně a vydělí se počtem klubů v pohárech v dané sezoně.

  • Za výhru se přičítají 2 body, za remízu 1 bod.
  • V předkolech se body půlí.
  • Do NK se započítávají bonusy, ale až od přidělených za postup do skupiny Ligy mistrů. Získané body se dělí počtem účastníků.
  • V případě že dojde v odvetě k prodloužení, za konečný výsledek se pokládá stav po prodloužení. Případné penalty už na něj vliv nemají!
  • Nedávná změna snížila 33% národní koeficient, který se přidával ke klubovému na 20%.

Klubový koeficient

Jednotlivá předkola evropských poháru jsou bonifikována. Bonifikační body z předkol se započítávají do klubového koeficientu.

Bonusy v Lize mistrů: první předkolo 0,5 bodu, 2. předkolo 1 bod, 3. a 4. předkolo 0 bodů.

Ve 3 a 4. předkole se bonusové body nepřičítají. Na vítěze totiž čekají 4 body za postup do skupiny a vyřazené kluby se dočkají bonusu z Evropské ligy. Za postup do osmifinále LM se přiděluje dalších 5 bonifikačních bodů. Čtvrtfinále, semifinále a finále je 1 bod.

Bonusy v evropské lize: 1. předkolo 0,25 bodu, 2. předkolo 0,5. 3. předkolo 1 a 4. předkolo 1,5 bodu.

Za postup do skupiny inkasují kluby 2 body (garantované minimum). Od skupin už se v obou soutěžích budou přidělovat body, podle dosaženého výsledku na hřišti a to klasicky za výhru 2 body a za remízu 1 bod. Kluby dostanou za účast ve čtvrtfinále, semifinále a finále evropských pohárů 1 bonusový bod.

Garantované minimum

Od sezóny 2009/2010 je klubům garantováno minimum dvou bodů ve skupině, i když bude počet skutečně získaných bodů během skupiny nižší. Tyto body se přičtou pouze do klubového koeficientu a nejsou připsány ani do národního koeficientu, ani do skupiny Evropské ligy.